Vredekerk info@vredekerk.nl

Een veilige kerk

Een thuis voor jong en oud

Als gemeente willen we een thuis zijn waar leden en gasten zich veilig weten en voelen. Dat doen we in de eerste plaats door te streven naar een manier van omgaan met elkaar die gebaseerd is op Gods principes. Onze inzet en goede bedoelingen garanderen echter niet dat er nooit fouten worden gemaakt. We kennen allemaal verhalen over grensoverschrijdend gedrag. Daarom nemen we maatregelen om onveilige situaties te voorkomen en maken we afspraken over wat we doen als er toch dingen misgaan.

Gedragscodes

We hebben Gedragscodes opgesteld voor kinderwerkers, jeugdleiders en pastoraal werkers.
Een gedrags­­code bestaat uit afspraken die bijdragen aan een open en veilige omgeving. Het zijn “do’s en don’ts” alsook afspraken over wat iemand moet doen als hij iets signaleert wat in strijd is met de afspraken.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een aantal gemeenteleden wordt gevraagd om een VOG aan te vragen. Het gaat om leiders en om anderen die betrokken zijn bij kinder- en jeugdwerk, pastoraat, diaconie, financiën of andere vertrouwelijke zaken. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het justitiële verleden van een persoon geen bezwaar vormt voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.

Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE)

De Vredekerk is aangesloten bij het landelijke kerkgenootschap VPE. Naast vele andere zaken heeft de VPE ook aandacht voor veiligheid. Ze adviseert en faciliteert zaken die we kunnen gebruiken om er praktisch mee aan de slag te gaan.

Stichting Evangelisch Meldpunt (SEM)

De VPE is als geheel aangesloten bij SEM. Dit is een netwerk dat wil bijdragen aan veiliger kerken en organisaties binnen de evangelische beweging. SEM is in het leven geroepen om leidinggevenden te ondersteunen in betrouwbaar en transparant leiderschap en om slachtoffers recht te doen bij grensoverschrijdend gedrag.

Vertrouwenspersonen

Taken  van vertrouwens­personen:

  • een luisterend oor bieden aan de melder;
  • bemiddelen tussen melder en betrokkenen;
  • adviseren bij het indienen van een klacht;
  • begeleiding geven tijdens de klachtenbehandeling; 
  • helpen bij het doen van aangifte bij justitie.

Dit alles natuurlijk alleen ‘voor zover van toepassing’ en als de melder dit zelf wil.
De VPE heeft voor de bij haar aangesloten gemeenten landelijke vertrouwenspersonen aangesteld en een eigen intern meldpunt. Je kunt hier net als bij SEM terecht voor advies en meldingen.

Wat te doen?

Wat kan je nu doen als je grensoverschrijdend gedrag in de Vredekerk ervaart of opmerkt? Het is duidelijk dat je hierbij allerlei soorten situaties kunt bedenken, die sterk verschillen in aard, ernst en gevolgen. Op deze verschillen gaan we nu niet in. We geven alleen algemene principes aan. Deze gelden trouwens grotendeels ook als je een ander soort onenigheid met iemand uit de gemeente hebt:

1. Ga zo mogelijk eerst zelf met de persoon in kwestie in gesprek. Natuurlijk mag je iemand anders in vertrouwen nemen als je behoefte hebt aan een klankbord of advies. Maar voorkom dat jijzelf (en degene die je in vertrouwen neemt) vrijuit met anderen óver de persoon praat, zelfs zonder dat er mét de persoon wordt gesproken. Dit kan snel ontaarden in roddels, verdachtmakingen en wantrouwen. Dit maakt de situatie erger en het beschadigt zowel individuen als de gemeente als geheel.

2. Lukt het niet om in gesprek te komen of kom je in het gesprek niet tot een oplossing, vraag er dan een derde persoon bij. Laat dat een geestelijk volwassen persoon uit de gemeente zijn die zich onafhankelijk kan opstellen. Denk bijvoorbeeld aan je teamleider (als het binnen een team speelt), leden van het Leidersteam of een pastoraal medewerker. Het is niet de bedoeling dat deze persoon als een soort scheidsrechter gaat optreden. Het idee is dat deze persoon jullie helpt om op een goede manier samen het gesprek te voeren.

3. Als je als kinderwerker, jeugdwerker of pastoraal medewerker met bepaalde situaties te maken krijgt, let dan ook op de afspraken die in de Gedragscodes vermeld staan.

4. Kom je er nog steeds niet uit en had je over de situatie nog geen contact met een oudste, doe dit dan nu wel. Een van hun taken is namelijk om zorg te dragen voor rust en eenheid in de gemeente.

5. Bij grensoverschrijdend gedrag kan je ook contact opnemen met SEM of een vertrouwens­persoon van de VPE. Het kan prettig of nodig zijn om open en vrij te kunnen praten met iemand die niet persoonlijk bij de Vredekerk betrokken is en weet hoe hij/zij bij zulke moeilijke situaties kan helpen. Ook als je betrokken bent geraakt bij de situatie van iemand anders en advies wilt over hoe hiermee om te gaan, kan je hier terecht:

  • Meldpunt SEM: 085 488 1440 of met een formulier via wijzijnsem.nl
  • Meldpunt VPE: 085 488 1429. Het emailadres is  RVP@vpe-vp.nl